Menu

Als je het gewoon even helemaal niet meer weet

Ze kwam binnen en er was niet veel nodig om haar te laten praten. Ze vertelde dat ze altijd vol in het leven stond en heel actief was op social media. Ze las alle mooie en geweldige posts van de personen die ze volgde en het leek wel of iedereen een prachtig leuk en geweldig leven leidde met veel vrienden, leuke vakanties, feestjes en een toffe baan. Zij deed daar vrolijk aan mee. Ook als het wat minder ging en er wat tegenslagen waren liet ze zich er niet over uit. Ze plaatste positieve posts en antwoordde op elke vraag hoe het met haar ging positief. ‘Want’, zet ze, ‘niemand zat toch op een negatief antwoord, moeilijke situatie of een negatief bericht zat te wachten.’ 

Nu zat ze al een tijdje niet meer goed in haar vel. Ze kon niet goed aangeven wanneer het was begonnen, maar ze merkte dat ze veel minder aankon dan vroeger en had ze veel minder energie om de dagen door te komen. Ze begreep er niets van. Ze had niet het idee dat ze iets deed waardoor ze in deze situatie zat, maar ze voelde niets meer: ze voelde niet meer wat ze wilde, waar ze blij van werd en waar ze behoefte aan had. 

Zij is geen uitzondering in mijn praktijk. Veel mensen voelen zich vandaag de dag vermoeid, leeg  en futloos en ze kunnen tal van redenen verzinnen waarom het zo is: er is te weinig zon, er is teveel zon, het is druk op het werk of de kinderen vragen veel aandacht. Ons mentale brein is heel creatief en kan altijd wel een verklaring verzinnen waarom iets is zoals het is. Dat geeft rust in het hoofd. Voor even, totdat blijkt dat de verklaring eigenlijk helemaal niet klopt, omdat jij je ondanks alle inzet nog steeds niet beter voelt. 

Tijdens de sessies bij Blij Vrij Zijn wordt naar het hele lichaam gekeken en wordt ook aandacht besteed aan de interoceptie. Interoceptie is van hele grote invloed op je emotioneel welbevinden. Simpel gezegd is interoceptie het vermogen van je lichaam om je bewust te zijn van interne sensaties van je lichaam en deze te interpreteren. Deze signalen geven je informatie over de fysiologische toestand van je lichaam, zodat je er naar kunt handelen.

  • Een hongergevoel betekenen dat je moet eten, zodat je bloedsuikerspiegel weer stijgt. 
  • Een volle blaas betekent dat je moet plassen, omdat je blaas vol is.
  • Een snelle hartslag betekent dat je angstig of gespannen bent, zodat je actie kunt ondernemen.

Middels interceptie krijg je ook signalen van je innerlijke belevingswereld. Het verstoring van de interoceptie heeft gevolgen voor de emotionele ontwikkeling, de emotieregulering, het emotioneel lichaamsbewustzijn en het lichaamsbewustzijn. 

  • Sensaties van boosheid worden gevoelens van razernij.
  • Verdriet wordt diep leed.

Een verstoorde interoceptie kan zelfs leiden tot apathie en depressie. 

Tijdens de sessies kreeg ze meer inzicht in hoe haar lichaam werkt en waarom ze zich voelt zoals ze zich voelt.Ze heeft o.a. geleerd hoe ze weer beter naar haar eigen lichaam kan luisteren. Met behulp van oefeningen is haar vastgezette energie weer gaan stromen. Langzamerhand kon ze weer voelen en aangeven waar haar behoeften lagen. Daarna nam ze de tijd om zichzelf te bevrijden van vastgeroeste gedachte- en gedragspatronen die voor haar altijd een redding waren geweest. 

Aan het eind van de sessies gaf ze aan dat ze er heel veel aan heeft gehad. Ze had al vaker gewerkt aan haar zelfvertrouwen en eigenwaarde, maar dat beklijfde niet. Ze begrijpt nu dat er meer aan de hand was en dat ze pas aan zichzelf kon werken toen de oorzaak was aangepakt. Vanaf nu gaat ze beter naar haar lichaam luisteren, omdat ze weet dat haar eigen lichaam haar heel veel informatie geeft over haarzelf. Zo kan ze voelen wat goed voor haar is en weet ze wanneer ze actie moet ondernemen.