Menu

Doe jij je werk met passie?

Passie. Een mooi woord. Een woord wat bij veel mensen vragen oproept. Want wat is passie eigenlijk? En heb jij een passie? Een grote liefde voor iets? Zo groot dat je er blij van wordt. Iets waar je steeds enthousiaster over praat. Wat je wilt delen met anderen. Wat je fijne positieve energie geeft. Als je iets met passie doet, dan stroomt het vanuit je hart. Je doet het zielsgraag.

Merk jij ook het verschil tussen mensen die hun werk met passie doen en mensen die zonder passie werken. Denk maar eens terug aan je docenten. Bij welke docent zat jij liever in de klas. De bekwame docent zonder passie die zijn lessen afdraait, uitleg geeft en je hielp als je erom vroeg. Of de bekwame docent met passie voor zijn vak. De docent die zijn enthousiasme voor het vak op jou overbracht. Je werd blij en nieuwsgierig, je kreeg energie en je had zin om voor het vak te werken. Het was de docent die het beste uit alle kinderen wilde halen en ze gevraagd en ongevraagd van hulp voorzag. De docent die oog had voor detail, die zijn vak met liefde gaf, interesse toonde ik jou als leerling en om de kinderen gaf. Is hij/zij misschien de docent aan wie je met een goed gevoel terugdenkt?

Ik ben er achter gekomen dat passie voor mij een vereiste is. Als hoogsensitief personen heb ik het nodig om iets te doen met mijn hart. Daar krijg ik energie van die ik weer kan uitstralen. In mijn omgeving merk ik ook dat steeds meer mensen op zoek zijn. Ze willen iets anders met hun leven, maar weten niet wat. Het enige wat ze wel weten is dat ze niet meer verder willen met waar ze tot nu toe altijd mee bezig zijn geweest. Ze willen een andere baan die leuker is en beter bij ze past, waarbij de verdiensten niet meer belangrijk zijn. Ze willen eindelijk de studie volgen die ze altijd al wilden doen, maar waar ze nooit aan toe zijn gekomen.

Wat is jouw passie? Kijk jezelf eens goed aan in de spiegel. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Weet je het niet meer en heb je het heel ver weggestopt? Of weet je het wel en wilde je er niet aan? Kwamen er altijd saboteurs op je weg: niet het goede moment, geen tijd voor, je moest aan anderen denken, geen toekomstperspectieven, je wilde geen zekerheden loslaten. Of vastgeroeste overtuigingen: Ik kan het toch niet. Wie zit er nu op mij te wachten. Het zijn allemaal excuses om niet je hart te volgen.

Nou, er zitten een heleboel mensen op jou te wachten. Want jij hebt iets unieks te bieden. Omdat jij jij bent! Er zijn al heel veel boeken, maar elke dag worden er weer boeken uitgegeven. Er zijn al heel veel fotografen, maar jij ziet het net weer anders dan de ander. Er zijn al heel veel therapeuten, maar jij doet het net weer anders dan de ander. Jij bent je eigen unieke persoonlijkheid met je eigen energie.

Stiekem wist ik ook al jaren wat ik wilde doen, maar ook ik had verschillende saboteurs en overtuigingen waardoor ik nooit de definitieve stap maakt. Tot een leerling zei: ’Mevrouw, wat doet u hier nu nog. Elke dag dat u hier werkt is een dag dat u minder kinderen kunt helpen’. Dat zetje had ik net nodig.

Heb jij je passie al gevonden? Wat heb jij nodig om je eigen weg te gaan?