Menu

Help, mijn gedachten gaan alle kanten op (serie stress)

Vandaag de tweede blog uit de serie Wie ben ik? over onderwerpen die jongeren aan het denken zet over zichzelf.

Ik ben er helemaal klaar mee. Ik voel me moe, ben uitgeput en zit nu lekker rustig op mijn kamer. Ik wil gewoon lekker op mijn bed liggen en niets doen. Mijn gedachten stil zetten en een dutje doen. Alles van me af schrijven geeft mij ook wat rust. Dan hoef ik mijn gedachten tenminste niet meer in mijn hoofd te bewaren.

Ik heb vannacht slecht geslapen en ben erg moe. Mijn agenda staat vol en het voelt alsof elke minuut is volgepland. Ik had alles nog enigszins onder controle. Maar toen mijn moeder na het eten vroeg of ik de afwasmachine even in wilde ruimen was die vraag net te veel en kreeg ze de volle laag. Alsof ik een vulkaan was die uitbarstte. Ik ben er niet trots op en schaam me er ook voor. Maar ik kan het echt niet helpen. Ik had mijn moeder toch al gewaarschuwd dat ik moe was en dat ik even rust wilde. Maar als ik eerlijk ben moet ik dit niet bij mijn moeder leggen.

Ik weet dat ik een druk hoofd heb. Mijn gedachten staan nooit eens stil en vandaag was het niet anders. In mijn hoofd was het weer een drukte van belang. Gedachten kwamen af en aan en gaan alle kanten op. Als een soort kettingreactie die niet te stoppen is. Neem nou vandaag. De leraar kwam met het idee om buiten te gymmen in plaats van binnen.

Buiten gym? Daar gaan mijn gedachten al. Maar ik heb mijn binnenschoenen bij me. Die mogen niet naar buiten, want dan heb ik een probleem bij volleybal.  Bovendien zijn ze net nieuw. Heb ik straks groene vlekken op mijn witte gympen. Grasvlekken krijg je moeilijk uit kleren, laat staan uit schoenen. Vorig jaar tijdens voetbal ben ik uitgegleden en de groene vlekken zitten nog in mijn shirt. Balen, want dat shirt had ik gekocht van mijn eerste verdiende geld en daar was ik trots op. Ik heb aardig wat vakken moeten vullen voordat ik het bedrag bij elkaar had. Ik vind het wel gezellig bij de winkel, maar ze bellen de laatste tijd wel vaak op of ik extra kan werken. Dat kan niet, want ik heb mijn andere verplichtingen. Strak nemen ze iemand anders. Zul je zien dat  ze mij nooit meer bellen voor extra uren…etc etc etc.

Eigenlijk is elke dag druk met school, huiswerk, mijn sport, mijn bijbaantje, sociale verplichtingen, vriendinnen en een hoofd dat maar doorgaat. Het lijkt misschien niets en zwaar overdreven, maar dat is het niet voor mij. Mij kost het vooral heel veel energie. Ik kan het aardig rekken en strekken waardoor mijn hoofd nog voller wordt. Maar of dat nou de oplossing is?

Heb jij ook zo’n vol hoofd? Associeer jij snel? Wat doe jij om je gedachten te stoppen? En lukt het dan of helemaal niet? Laat een reactie achter en misschien neem ik hem mee in mijn volgende blog.

Van alle jongeren heeft 75% stress. Door social media, eisen van de omgeving of eisen die jij jezelf oplegt. Alles voor het perfecte plaatje naar de buitenwereld. Risicogroep zijn hooggevoelige jongeren.

Wil je meer informatie over het online coachprogramma over stress en burn-out onder jongeren, laat dan je mailadres achter op mijn site: www.blijvrijzijn.nl