Menu

Heb jij ook lange antennes? (serie hooggevoeligheid)

Hoor jij heel veel geluiden en hoor je ze dan ook heel erg hard?

Heb jij ook lange antennes?

Hoor jij heel veel geluiden en hoor je ze dan ook heel erg hard?  Ruik jij het als een ander ziek is? Word jij misselijk van een geur die een ander niet eens opvalt? Proef jij het gelijk als een gerecht anders is klaargemaakt dan de vorige keer of als eten niet goed is? Merk jij het als iemand verdrietig is of als iemand niet eerlijk is? Kun jij in een ruimte voelen of er even daarvoor iets vreselijks is gebeurd? Heb jij het wel eens dat mensen zwaar aanvoelen alsof er een lading om hun heen hangt? Of erger je je aan een sok die niet lekker zit? Moet je dan van je zelf je sok en je schoen helemaal opnieuw aantrekken, net zo lang tot het goed zit? Vind jij het ook zo vervelend als het labeltje van je nieuwe t-shirt er nog niet uit is geknipt waardoor je een grote rode vlek in je nek krijgt. Erger jij je aan een natte mouw van je trui, omdat die dan zo aan je huid plakt en koud aanvoelt. Ga je wel eens naar een voorstelling of concert waar iedereen geniet van de harde muziek en de lichtshows, terwijl jij moeite moet doen om bij de les te blijven. Raak jij dan ook wel eens in een soort trance, waarbij het net is alsof je er niet meer bij bent? Hoor jij het tikken van een tl-buis die bijna leeg is? Kun jij ook niet slapen als de airco aan staat (niet omdat het dan te warm is, maar omdat het voor jou zo’n herrie maakt)? Heb jij ook wel eens de batterijen uit de wekker gehaald, omdat je knettergek werd van die harde tikken. Heb je het ook wel eens dat iemand je gewoon vast pakt, maar dat het bij jou buitensporig veel pijn doet? Heb je het ook zo snel koud en heeft dat invloed op je doen en laten? Vermijd je ook zo veel mogelijk bejaardentehuizen en ziekenhuizen, omdat je daar emotioneel wordt en je je daarna rot voelt? Ben jij ook degene die het hardst huilt op een crematie of begrafenis, terwijl je de overledene eigenlijk helemaal niet zo goed kent?  Heb jij ook een pak tissues klaarstaan als je zielige films gaat kijken of programma’s waar het geluk van het beeldscherm af spat (bijvoorbeeld AYNIL)?

Herken je jezelf of iemand anders? Herken je een paar voorbeelden, alle voorbeelden of kun je de opsomming zelfs nog langer maken? Dan is het goed mogelijk dat jij (ook een paar) lange antennes hebt.

Volgens de Van Dale staan er twee betekenissen bij het woord antenne, namelijk voelspriet (insect) en  ontvang- en zenddraad (bij radio en tv). En eigenlijk komen beide betekenissen overeen met de antennes die ik bedoel.

Een antenne ontvangt signalen. Door mijn lange antennes heb ik een veel groter bereik en ontvang ik ook signalen die iemand met gemiddelde of korte antennes niet ontvangt. Daarbij heb ik ook veel meer antennes, waardoor ik signalen opvang van heel veel verschillende bronnen. En al die signalen komen allemaal op hetzelfde moment ongecensureerd binnen. Dat heeft als gevolg dat ik veel meer moeite moet doen om alle input te verwerken, te ordenen en de boodschap eruit te halen. Wat is belangrijk en wat niet? Wat voelt goed en wat niet? Wat moet ik loslaten en wat niet? Daarbij is de capaciteit van mijn antennes ook nog groter, waardoor de signalen veel intenser binnenkomen. Alsof de volumeknop van de radio op standje 10 staat in plaats van de normale stand 3.

Veel lange antennes kunnen heel handig zijn, maar als je er niet mee om kunt gaan zijn ze vooral vervelend en lastig. Ze zorgen ervoor dat je hoofd sneller vol raakt en dat maakt je weer moe (zie ook blog 2). Het is dan handig om een filter te hebben die er voor zorgt dat je slechts die signalen op pakt die voor jou belangrijk zijn. Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust te nemen zodat je de overdaad aan signalen (prikkels) die toch binnenkomt rustig kunt verwerken waardoor je spreekwoordelijke emmer niet overloopt.

Heb je ook lange antennes?

Maak dan de juiste keuzes voor JEZELF. Voor mij betekent het dat ik niet altijd mee ga naar een borrel, een feestje, een theatervoorstelling, een popconcert of naar de stad. En als ik wel ga dan zorg ik ervoor dat ik vooraf uitgerust ben en dat ik na die tijd ook weer tijd voor mezelf heb. Aansteller? Saaie muis? Zeurpiet? NOT! Vind iemand van wel? BOEIEN! Zorg voor jezelf! Je bent het waard!