Menu

Sta jij in je kracht? (serie hooggevoeligheid)

Weet jij wat de absolute nummer 1 irritatie is bij veel Nederlanders? Een cliché waar ze jeuk van krijgen? In je kracht staan. Waarom? Omdat het een vage betekenis heeft. Vaag? En wie zijn al die Nederlanders die het zo irritant vinden? Wat belet ze om zelf na te vragen wat er mee wordt bedoeld? Of vinden ze het gewoon leuk om deze ‘jeukuitdrukking’ belachelijk te maken, zodat ze er samen met hun vrienden en kennissen hard om kunnen lachen. De enkeling die toch wel wil weten waarom hij lacht nodig ik uit om verder te lezen.

 Want voor jou heb ik een paar vragen. Vind jij dat je het goed voor elkaar hebt? Heb je eindelijk de baan die je zo graag wilt hebben en leuke mensen om je heen verzameld. Super. Wat heb je er eigenlijk allemaal voor gedaan? Of gelaten?

Heb jij met de juiste mensen gepraat en goede netwerken opgebouwd? Ben jij op de juiste feestjes, borrels en bijeenkomsten geweest, omdat dat van je werd verwacht? Heb jij op een bepaalde manier gehandeld, omdat dat van je werd gevraagd? Heb jij je mening, je interesses of je kleding wel eens aangepast om ergens bij te horen of om een bepaald doel te bereiken? Doe jij je best om iets naar een ander uit te stralen? Doe jij je best om ergens bij te horen? Doe jij je wel eens anders voor dan je bent om iets te bereiken? Vind jij jezelf een krachtig persoon, omdat bovenstaande je uiteindelijk heeft  gebracht wat je wilde: een leuke baan, een leuk gezin, veel vrienden, veel kennissen, een druk en sociaal leven. Denk je dat je daarom in je kracht staat? Dan moet ik je helaas teleur stellen.

Mensen die in hun kracht staan, zijn niet gericht op de buitenwereld, maar zijn met hun aandacht bij zichzelf. Van zichzelf kijken ze naar de buitenwereld. Zij hebben anderen niet nodig om te bevestigen wie ze zijn. Zij hebben andermans mening niet nodig. Zij kijken niet eerst naar wat de ander vindt en passen zich daarop aan. Zij doen niet hun best om zo goed mogelijk voor de dag te komen om bij anderen in de smaak te vallen. Zij handelen niet op een bepaalde manier, omdat het van ze wordt verwacht in een bepaalde functie. Zij doen niet wat anderen van hen verwachten om iets te bereiken. Zij passen zich niet aan aan hun vrienden, omdat ze er anders niet meer bij horen. Zij hebben geen masker op. Zij denken vanuit zichzelf en handelen daarnaar.

Confronterend? Iedereen moet leven zoals hij zelf wil. Iedereen moet doen en handelen zoals hij zelf wil. Waarschijnlijk is dit jouw manier van leven en het gaat je goed af. Je hebt al heel veel bereikt. En je hebt er geen last van om op deze manier in het leven te staan.

Voor hoogsensitieve mensen is het heel belangrijk om in hun kracht te staan. Voor hen is het belangrijk om te leven zoals ze zijn. Te leven zonder zichzelf een masker voor te houden. Ze verwachten dat ook van een ander en stoten om die reden heel vaak hun neus.

Sta jij in je kracht?

Ja? Wat dapper en mooi. Onze samenleving maakt het je namelijk niet makkelijk om echt jezelf te zijn en vanuit jezelf te leven. Sta jij toch niet in je kracht en heb je er last van? Durf dan jezelf te zijn. Wat een ander er ook van vindt. Blijf dicht bij jezelf. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Je hebt er maar één. What you see is what you get. Take it or leave it!