Menu

therapeut gespecialiseerd in hooggevoeligheid: lekker zweverig en vaag!

“Ik ga echt niet naar een natuurgeneeskundig therapeut. Dat is zweverig! Geitenwollen-sokken-gedoe! Vaag! Niet wetenschappelijk bewezen! Daar geloof ik echt niet in. Dat kan niet goed zijn!” Ik hoor die geluiden vaak om me heen. Helaas.

Helaas hoor ik die geluiden om me heen. Ze zeggen het niet recht in mijn gezicht. Maar het gonst. Ondanks dat mensen enthousiast zijn als ze me horen vertellen over mijn passie en mijn praktijk en ze bij hun kind  hooggevoelige kenmerken herkennen, gaan ze bij klachten toch naar een reguliere of een meer geaccepteerde therapeut.

Ik vind dat heel erg jammer! Kom een keer voor een kennismakingsgesprek. Stel je vragen! Spreek je zorgen uit! Zet me niet bij voorbaat weg als zweverig, vaag of slecht alleen maar omdat ik geregistreerd ben als natuurgeneeskundig therapeut. Die registratie kreeg ik, omdat ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging BATC. Omdat mijn opleiding tot therapeut geen reguliere opleiding is kan ik me niet bij elke beroepsvereniging aansluiten. En dat wil ik ook niet. Als therapeut heb ik mijn kwaliteiten door mijn geaccrediteerde opleidingen, trainingen en eigen ervaringen.

In dit blog hoop ik meer duidelijkheid te geven over mijzelf: de als natuurgeneeskundig geregistreerde therapeut, gespecialiseerd in hooggevoeligheid.

Eerst maar eens de term natuurgeneeskunde. Hoezo zweverig? Natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde en gaat uit van een ander mensbeeld en ziektebeeld dan de reguliere ‘officiële’ geneeskunde. Natuurgeneeskunde heeft als doel de oorzaak van de klacht te behandelen en de symptomen weg te nemen als dat nodig is. Daarbij wordt uitgegaan van een holistische visie: bij het zoeken naar de oorza(a)k(en) van de klachten wordt gekeken naar de gehele mens (lichamelijke,  geestelijke en emotionele factoren). De behandeling bij een natuurgeneeskundig therapeut is er op gericht om de oorzaak van de klachten te achterhalen en de gezondheid te herstellen en niet alleen om de symptomen te bestrijden. Het gaat niet om het ‘plakken van pleisters’. Het gaat er om dat de oorzaak wordt aangepakt. Doe je dat niet, dan zullen de klachten steeds weer terug komen.

En dan de term hooggevoeligheid. De moeder zegt: ‘Ik herken de  hooggevoelige kenmerken die je aangeeft en hij klaagt over een vol hoofd, maar hij is niet hooggevoelig, hoor. Dat is ook niet de oorzaak van zijn gedrag.’ De vader zegt: ‘Iedereen is tegenwoordig hooggevoelig. Het is niet eens wetenschappelijk bewezen.’ Maar waarom zou je kind niet hooggevoelig kunnen zijn? Van alle mensen is 15-20% hooggevoelig. Dat zijn ongeveer 5 kinderen in een klas! En het is wel wetenschappelijk bewezen. Klinisch psycholoog Professor Elke van Hoof heeft in een grootschalig onderzoek bewezen dat hoogsensitieve personen bestaan. De hersenscans van hoogsensitieve mensen bewijzen het. Ze denken anders!

Dat hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen is is voor vele mensen heel erg belangrijk. Ik kijk ook naar de ervaring. Wat merk ik? wat voel ik? Want volgens wetenschappelijk onderzoek is het niet bewezen dat kinderen door suiker drukker worden, maar we hebben allemaal de ervaring dat dit wel het geval is. En als ik merk dat mij kind hyperactief wordt van suiker, dan let ik wel op wat hij eet. Ook al zegt de wetenschap iets heel anders.

Ja, ik ben inderdaad een therapeut gespecialiseerd in hooggevoeligheid.

Vind je mij nog steeds zweverig en vaag? Vind je nog steeds dat mijn therapie niet goed kan zijn? Dat is jouw goed recht. Ga je liever naar een psycholoog waarbij je kosten vergoed worden in de basisverzekering? Wat jij wilt. Ik kan niet in je portemonnee kijken. Maar zet me niet weg als slecht, ongekwalificeerd, zweverig, vaag of slecht. Durf verder te kijken en ga in gesprek. Onze maatschappij en onze scholen zijn zo gericht op de reguliere zorg dat goede alternatieve therapeuten vrijwel geen kans krijgen. Hoe goed ze ook zijn.

Het lijkt inderdaad een reclamestukje. En dat mag je vinden. Ik hoop dat ik met mijn ‘reclamestukje’ in elk geval een paar mensen heb kunnen overtuigen om verder te kijken. Want als je bij klachten van hoogsensitieve mensen geen rekening houdt met hun hooggevoeligheid, dan zullen de klachten terug komen.

Hippocrates zei het al heel heel lang geleden: Het gaat om genezing. Niet hoe of door wie het wordt bereikt.