Menu

(h)erkenning

Ik gebruik het woord erkenning best wel vaak. Kinderen, jongeren en jong-volwassenen die bij mij komen willen herkend en erkend worden.

Ik gebruik het woord erkenning best wel vaak. Kinderen, jongeren en jong-volwassenen die bij mij komen willen herkend worden en erkend worden. Erkenning is vaak een woord dat gebruikt wordt in het recht, maar ik heb wel wat langer moeten zoeken om een goede betekenis te vinden voor wat ik bedoel met het woord erkenning. Uiteindelijk kwam ik wat tegen waar ik wat mee kon.

Erkenning is het besef hoe belangrijk iets is.
Erkenning is een vorm van bevestiging.
Erkenning is het toegeven van het bestaan van iets.
Erkenning is waardering.

Iedereen wil erkend worden in zijn zijn. Beseffen dat hij belangrijk is en er toe doet. Een bevestiging van zijn bestaan. Dat hoeft niet altijd groots te zijn. Maar dan moet het wel eerst herkend worden. Je moet opgemerkt worden. Ze moeten je zien.

En dat kan wat mij betreft nog veel beter. Iedereen wil gezien worden in zijn gezin, bij zijn vrienden op school of op het werk. Daarvan groei je en daar wordt je zeker van. Zelfs degenen die zeggen dat het ze allemaal niet interesseert wat een ander er van vindt, vinden het diep in hun hart fijn als ze gehoord en gezien worden. Als ze gewaardeerd worden voor hun zijn of hun handelen.

Dus kijk elke dag eens om je heen en zie vooral! Want door het echt te zien registreer je wat er gebeurt en heb je er aandacht voor. Maar benoem het ook naar de ander toe. Complimenten geven of even aandacht hebben voor een ander hoeft niet lang te duren en het levert zo veel op.

Van de week kreeg ik weer een geweldig mooie recensie van een jonge vrouw die 6 bijeenkomsten bij mij is geweest. Ook zij noemde het woord erkenning. Ik sluit dit blog af door hem met je te delen, want als ik schrijf dat iedereen het fijn vindt om herkend en erkend te worden, dan ben ik ook geen uitzondering.

Ik kwam bij jou binnen om meer over mezelf te leren, te ontdekken en vooral mezelf te accepteren.
Je hebt me uitgelegd wat hooggevoeligheid is, hoe ik het ervaar en hoe ik er het beste mee om kan gaan.
Jouw rust, luisterend oor, maar vooral je begrip hebben me geholpen tijdens onze gesprekken. Het herkennen en erkennen van mijn karaktereigenschap hooggevoeligheid.
Hooggevoeligheid, ik zag het als iets wat in weg stond. Aan het einde van onze gesprekken heb ik het kunnen omarmen, want hooggevoelig zijn is eigenlijk heel mooi en verrijkend.
Intens ervaren, genieten, aanvoelen en voelen.
Bij jou heb ik geleerd om voor mezelf te zorgen en te durven kiezen, mezelf te accepteren zoals ik ben. Ik ben goed zoals ik ben, ik mag er zijn!
Ook heb ik geleerd meer zekerder over mezelf te zijn, van mijn valkuilen weer mijn kwaliteiten te maken.
Bedankt voor de fijne ervaring, die ik iedereen die het moeilijk heeft met zijn hooggevoeligheid, wil aanbevelen.
Je bent een topper!

(foto is van lovethispic.com)